til top
  • Skreddersydd miljøhus for ekteparet Eide
  • Skreddersydd miljøhus for ekteparet Eide
  • Skreddersydd miljøhus for ekteparet Eide
  • Skreddersydd miljøhus for ekteparet Eide
  • Skreddersydd miljøhus for ekteparet Eide

Skreddersydd miljøhus for ekteparet Eide

Da ekteparet Eide skulle bygge nytt hus, sto et godt inneklima i fokus. Nå har Aud og Terje fått drømmehuset sitt, som både ser flott ut og er behagelig å bo i. Huset er satt opp i massivt tre i alle vegger, tak og etasjeskiller. I tillegg ble det lagt vekt på blant annet et balansert ventilasjonsanlegg og ventilasjonsvinduer.

Lokale artikler / 09.12.2018

Bygging av massivt trehus

- Hver dag våkner vi opp og puster inn god og frisk luft, i motsetning til den ofte innestengte luften man har vendt seg til å puste inn over tid, kan Aud Eide fortelle.

Vi valgte John E Øvsthus, fordi de var de eneste vi fant med kompetanse på massivt trehus, forteller Aud Eide. I tillegg så vi på Sjur Hermann (daglig leder av Øvsthus AS) sitt hus,  og så at han er veldig engasjert i denne byggemetoden, fortsetter Aud.

Huset har bærende massivtre i alle vegger, tak, etasjeskiller og de fleste innvendige vegger.

Huset har bærende massivtre i alle vegger, tak, etasjeskiller og de fleste innvendige vegger. Det er også noen innvendige klimavegger i hamp og leire.  Dette er også med tanke på å bedre inneklima, da de puster, tar opp varme og tar opp og avgir fuktighet, kan Aud fortelle.

Innemiljø i høysete, Oppvarming og ventilasjon

Innemiljø i høysete

Siden innemiljø var det som sto i høysetet, falt valget blant annet på å ventilasjonsvinduer. Vi valgte også trefiber isolasjon, og det er ikke brukt plast noen steder, sier Aud.

Huset har bærende massivtre i alle vegger, tak, etasjeskiller og de fleste innvendige vegger. Det er også noen innvendige klimavegger i hamp og leire (murte blokker som er pusset). Dette er også med tanke på å bedre inneklima, da de puster, tar opp varme og tar opp og avgir fuktighet, kan Aud fortelle. 

 

Oppvarming og ventilasjon

Huset slipper inn mye lys med sine mange og store vindusflater, og for å redusere energibruk og bedre inneklimaet, er oppvarmingen en kombinasjon av ventilasjonsvarmepumpe og ventilasjonsvinduer.

Det er godt å føle at man ikke bor i et pottetett hus, men et hus som "puster", sier Aud.

Ellers er det et enkelt hus med alt på ett plan. Vi kjører rett inn i garasjen, og har gjesterom i andre etasje. Vi føler vi har alt vi trenger, og trives veldig godt, avslutter Aud.

Gangen skiller seg ut, og ekteparet har fått ett svært lyst hus med mange store vindusflater.

Gangen skiller seg ut, og ekteparet har fått ett svært lyst hus med mange store vindusflater.